Yaş Maya İle Ekmek
Nikos ekmeği yaş mayayla yapıyor. Bunun için önce maya
hazırlamak gerek. 160 g tam buğday unu ile 120 g suyu (parmak dayanacak kadar
sıcak olacak) karıştırıp, sıcak bir yerde (mesela kışın kalörifer üstü) 15 saat
bekletirseniz, maya hazır oluyor.
2kg ekmek yapmak için 1/2 kg yaş maya yeterli.
İçine 3 bardak su (parmak dayanacak sıcaklıkta) ve 2 kg'dan az tam buğday unu
koyduk. Yumuşak, ele yapışan bir kıvama gelince bir sonraki ekmeğin mayasını
ayırıyoruz. Bu mayanın üç saat sıcak bir yerde tutulması kullanıma hazır hale
gelmesi için yeterli. Sonra dolaba koyulur. Bir hafta kadar dolapta dayanır.
Daha uzun süre kullanılmayacaksa derin dondurucu gerek!Ekmeğe devam
edelim.
Kıvamı un ilave ederek ayarlıyoruz. Sonra içine bir-iki
tatlı kaşığı zeytinyağı, 2 tatlı kaşığı şeker ya da bal ve tuz eklenir. İçine
çeşitli baharatlar koyulup değişik aromalar elde etmek mümkün. Mesela Nikos kuru
kereviz yaprağı koydu ve çok yakıştı. Hamur pişirme kabına yerleştirilmeden önce
yapışmasın diye yağ sürülür ve alta susam, keten tohumu gibi şeyler koyulabilir.
Sonra hamurun üstü örtülür ve 1-2 saat kabarması beklenir. Pişirmek için 200
derecede 50 dakika yeterli...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder