14 Haziran 2012 Perşembe

Yaş Maya İle Ekmek

Nikos ekmeği yaş mayayla yapıyor. Bunun için önce maya hazırlamak gerek. 160 g tam buğday unu ile 120 g suyu (parmak dayanacak kadar sıcak olacak) karıştırıp, sıcak bir yerde (mesela kışın kalörifer üstü) 15 saat bekletirseniz, maya hazır oluyor.


2kg ekmek yapmak için 1/2 kg yaş maya yeterli. İçine 3 bardak su (parmak dayanacak sıcaklıkta) ve 2 kg'dan az tam buğday unu koyduk. Yumuşak, ele yapışan bir kıvama gelince bir sonraki ekmeğin mayasını ayırıyoruz. Bu mayanın üç saat sıcak bir yerde tutulması kullanıma hazır hale gelmesi için yeterli. Sonra dolaba koyulur. Bir hafta kadar dolapta dayanır. Daha uzun süre kullanılmayacaksa derin dondurucu gerek!Ekmeğe devam edelim.

Kıvamı un ilave ederek ayarlıyoruz. Sonra içine bir-iki tatlı kaşığı zeytinyağı, 2 tatlı kaşığı şeker ya da bal ve tuz eklenir. İçine çeşitli baharatlar koyulup değişik aromalar elde etmek mümkün. Mesela Nikos kuru kereviz yaprağı koydu ve çok yakıştı. Hamur pişirme kabına yerleştirilmeden önce yapışmasın diye yağ sürülür ve alta susam, keten tohumu gibi şeyler koyulabilir. Sonra hamurun üstü örtülür ve 1-2 saat kabarması beklenir. Pişirmek için 200 derecede 50 dakika yeterli...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder