Kader Kısmet Atölyesi geçim için evde dikiş, nakış, örgü gibi elişleri yapan bir kadın grubudur. Evde tek başına çalışan kadınlar, bir arada olmanın verdiği enerjiyi keşfedince, birlikte üretmeye başladılar. Bir gün birinin evinde, başka gün bir diğerinin… Böylece bu grup doğdu; güçbirliği zamanla, malzemeyi ortaklaşa teminden, birlikte pazar aramaya kadar genişledi. Kader Kısmet Atölyesi’nin tek kuralı dayanışma: Bilen bilmeyene öğretiyor, birbirini destekliyor. Bir arada çalışmaktan doğan güzellik herkese çok iyi geliyor. Annelerini neşe içinde çalışırken görmek, çocukları da çok olumlu etkiliyor.
"Nasıl başladı" derseniz, herşey Neşe Ozan sayesinde oldu. Kader Kısmet Atölyesi onun sayesinde Sulukule'de filizlendi. “Nasıl buluştular” diye soracak olursanız, ortak hikâyeleri epeyce eskilere dayanır. Karagümrük’te Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinde (ya da Sulukule adıyla anılan yerde) yıllarca kapı komşusu olarak yaşadılar; ta ki kentsel dönüşüm hayatı tepetaklak edene dek… Evlerinden yerlerinden edildiler; mahalle yıkıldı gitti, ismi bile kayıtlardan silindi.
Artık daha zor bir hayatın içindeler: Yeni yerleştikleri yerlerde hayat daha pahalı, kiralar yüksek ve insan ilişkileri daha mesafeli. Kader Kısmet Atölyesi zorlaşan koşulların üstesinden gelmeye, çaresizlik içinde çare yaratmaya çalışıyor. Yıkım günlerinde mahalleli ile dayanışan gönüllüler de grubun oluşmasında aktif rol oynadılar ve parçası haline geldiler.
Kader Kısmet Atölyesi yarenlik ettikleri derneklerle genişlemekte ve çoğalmaktadır. Sulukuleli'ler, Göçmenler, Adalet Arayan aileler, LGBTİ bireyler, öğrenciler ve katılmak isteyen herkesle birlikte el zanaatlarını geliştirmek, yeni teknikler öğrenmekte ve ürün tasarlamaktadır. .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder